HTML

ankor.blog.hu

Friss topikok

  • anolin: Nagyon szép vers. (2013.02.13. 14:56)
  • anolin: Nagyon szépen leírtad. Pontosan ezt éreztem, mikor először láttam a tengert, hogy "milyen kis semm... (2012.09.08. 06:56)
  • Naphoz: hálás köszönet! (2012.08.10. 12:22)
  • : :-) sajnos mániám az ebay. Csak az alja kicsit vékony lett, mert meg kellett nagyítani az én mér... (2012.07.25. 21:10)
  • ankor: Én is nagyon szeretem Amerika. Ha több időm lesz, majd rakok fel pár kedvencem tőle. (2012.05.15. 10:42) Szabó Lőrinc tollából

Címkék

Napok Más-korból

2007.02.19. 07:15 ankor_

Nagyon kedvelem ezt a fickót. Azt mondták rá a Mexikóiak, hogy õ a Hold -fia. No nem is csoda hiszen tejfehér a bõre és vörös a haja. Hihetelen , pedig igaz.

Levél a távolból

Kedves Baratok,



Egy mexikoi nagybolyti udvozlet mindannyiatoknak. Mar lassan a nagybojt kozepen vagyunk, es roviden szeretnek megosztani veletek egy elmenyemet, mely a napokban tortent.

Hamvazo szerda elotti hetvegen a Mexikoi-obol partjan levo Veracruz-i karnevalra hivtak meg bennunket. Izgalmasan hangzott, mivel csak egy-egy filmkockat lattam a Rio de Janeiro-iesemenyekrol, de semmi tobb. Eppen ezert mar napokkal elotte keszultunk: csomagolas, auto mosas, terkepkeszites, utiterv, stb.

Veracruz az a hely, ahol Cortés es tarsai az Uj-Spanyolorszagba tettek labukat. Ott epult Amerika elso kereszteny temploma. Innen a nev: „Vamos a Ver-A-Cruz", megyunk a Keresztet-Nezni. Most, tobb mint otszaz ev elteltevel ez az apro templomocska meg mindig ott nez az ocean fele.

Karneval: 25 km hosszu sugarut, melynek egyik oldalan az ocean, a masikon a varos. Mikor odaertunk a karneval mar javaban tartott, napokkal elotte megkezdodott a karneval-kiraly -es kiralyno valasztassal, koncertekkel, latin tancestekkel. De a felvonulas csak szombat este. A 35 fokos meleg miatt (annak ellenere hogy ejszaka volt mar) a vendegfogado csaladunk mar tobb liter sort keszitett elo mexikoi modra: frissen facsart citromle soval es chilivel keverve, es hozza a jeghideg sor sok jeggel. Persze mindehez mint uditoital kokuszle egy keves tequilaval.

A felvonulas este 8-kor, sotetedes utan kezdodott. Megjelentek az elso egyuttesek es tancosok egyenesen Braziliabol, akiket a Kubai tancosok kovettek az alkalomhoz illo zenevel es „oltozekben" (mar amennyire oltozeknek nevezheto...).


Es csak ezutan a hires kocsik, melyeket most virtualis szigetekke, barokka, Edenne, gyumolcsos kertte, stb. varazsoltak tobb egy negyzetmeteres tancterrel, ahol mar a mexikoi tancosok, szineszek, nevezetessegek a vilag kulonfele tipusu tollaban ekeskedve tancoltak. Ez a felvonulas kb. 15 km hosszu volt, 4-5 oran keresztul tartott. Mi pedig a tomegben lenn tancoltunk az epp mellettunk elvonulo zenere. Tancparterbol nem akadt hiany, mivel ott mindenki barat, mindenki ugyanazzal a cellal ment: reszesulni a latin csodaban, ami nem minden nap adatik meg.

Haza erkezve volt nehany napunk felkeszulni a csendes visszavonulasra. Hat ez a lenyege a karnevalnak. Megmutatni, hogy igen, kepesek vagyunk meltokepp egyutt unnepelni, de ugyanigy csendben varni megvaltasunkra, mely kozel van.

Hogy mi a nagybojt, egy szamomra nagyon kulonleges srac tanitotta meg. Danielnek hivjak. Egy banda tagja. A bandafonok mindannyiukat rabszolgakent kezeli annak ellenere, hogy barmikor talalkoztunk, egy vidaman mosolygo kezes baranynak tunik. Daniel 19 eves, es csereben, hogy egy romos hazban lakhat nemi vedelemmel, es megvan a mindennapi betevoje, nagyon dragan kell fizetnie. Hogy ezekben az „aldasokban" reszesulhessen, harmas probat kellett kiallnia: 1. elturni egy eroprobat, 2. a fonok altal kijelolt szemellyel kellett megverekednie, 3. meg kellett olnie valakit, aki a bandanak kart okozott. Es mindezt 10-12 evesen. Tisztaban volt vele, ha nem jut vegig a proban, az elete veget er.

Most kabitoszert kell eladnia, mivel „ekkora fiut" mar nem lehet ingyen eltartani. Emellett hamisitott CDket arul, mely nagy buszkesege, ugyanis ez mar az o sajat uzlete.


Elete legnagyobb alma, hogy egy aprocska, akar egyszobas es egy konyhas lakasa lehessen, ahol jovendo csaladjaval elhet, es egy tisztesseges munka hogy eltarthassa oket. Nem sok, de tisztaban van vele, hogy ez sohasem teljesulhet be. Amikor a legkisebb jelet mutatja a bandahoz valo hutlensegben, elete veget er.

Hat ovele beszelgettem nehany napja, mikor haza elott osszefutottunk.

A kozpontban lakik, mely ma mar nyomornegyednek szamit. Itt allt az osi Tenochtitlán 500 evvel ezelott, melyet Cortés a foldel tett egyenlove, es koveibol a ma is ott ekeskedo katedralist es a spanyol kolonialis negyedet epitette. Az indianok nem tehettek ide be a labukat. Ez a spanyol kiraly tulajdona volt. Ezek kozul az egyik haz, mely harom szintes, mint tarsai az osi piramisok hatalmas koveibol keszult. Csodas diszitmenyekkel, magas pogari lakasokkal ekeskedett. Az also szinten utcara nyilo uzlethelysegek voltak, ahol a spanyol, kalandra ehes bevandorlok damai ruhait vasaroltak, es kisgyermekeik edessegeket, jatekokat kereshettek.

Ma, ugyanezen a helyen, a falban egy romos bemelyedes althato, ahol apro asztalokon ragot, nyalokat, cigarettat arulnak. A kep hasonlo, de a helyzet eppen az ellenkezoje. Ezek az emberek igy probalnak nehany pesot szerezni, hogy egyik naprol a masikra csaladjukkal tulelhessenek. A haz belselyebe egy hosszu folyoso vezet. Falai romosak, es a regen buszken allo haz mar csak a mellette levok tamogatasanak koszonhetoen all. Minden sarokban 12-17 eves kabitoszertol kabult allapotban ulo fiatalok vannak. Elnek, hogy drogot fogyaszthassanak, drogoznak, hogy elhessenek. Helyzetuk remenytelen. Egyetlen dolog amit be kell szerezniuk, az a kabitoszer, a bandafonoktol etelt kapnak annak ellenere, hogy mar hasznalhatatlanok szamara.

Beljebb haladva egy csigalepcso vezet az emeletre. Igazi szellemkastelynak tunik. A korlat mar evtizedek ota leomlott, a szobak kozott mar csak nehol allnak a falai. Ott lakik Daniel tarsaival. Akar hanyszor belepek, egy szorongas fog el. Az elso, hogy a fonokot, Danielt vagy baratjat Chucho-t (Jesús-t) keresem. Mivel mar ismer a fonok, nem veszelyes a terep. Vannak szemelyek, akiket tilos erinteni a fiataloknak, mivel a fonok kulon vedelmenek „orvendenek". Tudjak, ha szembeszegulnek, veguk. En is ezen szemelyek koze tartozom. Igy kozlekedhetek a hazban. Bar van egy resze, ahova soha nem tehetem be a labam. Ki tudja mit rejt.

Mikor megtalaltam Dany-t, mint minden talalkozasunkkor, meselni kezdett egy friss elmenyerol: „A Bibliat olvastam. A szenvedesrol. De abba kellett hagynom. Mondd! Hogy lehet az, hogy volt egy ember, akit Nazaretinek hivtak. Nem ismert engem. Sohasem latott. Es jon, es azt mondja: ERTED TESZEM. Meghalt. Kezet, labat oldalat felszogeztek egy gerendara. A ver betoltotte az egesz testet. Vertek, rugdostak ahol csak ertek. Orditott mindig, amikor a fajdalom a testebe hasitott, de nem szokott meg, mert ertem tette. Milyen lehet a halal masik oldalan lenni? Melyik a rosszabb, ha te olsz, vagy ha teged olnek? Tudta, hogy szuksegem van ra. Az eletem csak addig er valamit, amig a fonoknek fel tudom ajanlani. O jott, es elment. Nem a tortenete a fontos, hanem hogy nem hagy magamra. Itt hagyta a hamvat. (Hamvazo szerdarol beszelt. A hamu mar az aztek kultura ota a mulandosag egy nagyon fontos jelkepe. Ket ev alatt nem tudtam meg megerteni, hogy valojaban mirol is szol ez.) A nagybojt az, amikor latom ot szenvedni. Kerdeznem kell, hogy miert, de csak a sajat visszhangom hallom. Ez a valasz."


Hihetetlen ledobbenessel hallottam ezt a minden teologiai -es tudomanyos eszmefuttatast felulmulo elmenybeszamolot. Elgondolkodtam, hogy mit is jelent nekem a nagybojt: hamut szorunk a fejunkre, neha nem eszunk hust, naponta megyunk misere, stb. Ezek ertekteleneknek es ertelmetlennek tuntek ebben a pillanatban. Mindennek csak akkor van jelentosege, ha mogotte egy elo tanuskodas all a letunket meghatarozo kerdesekben.

A lenyeg csak egy. Nyitottan varnunk kell. Valaszthatunk. Megvan hozza a szabadsagunk. A kerdes csak annyi: Mi ez a szabadsag? Tenyleg csak valasztasi lehetoseget jelent? Vagy inkabb lehetoseget arra, hogy ott ahol vagyunk, teljesen kibontakozhassunk Istentol kapott hivatasunk szerint. Ezt magyarazta el nekem Dany rovid beszelgetesunk alatt.

Aldasokban gazdag nagybojtot, es boldog feltamadast kivanva az Isteni Ige szereteteben koszontelek mindannyiatokat



Zabos Robi svd

11-marzo-2004, México, DF.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://ankor.blog.hu/api/trackback/id/tr306112300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása